Kriti
  • 1
Poll

India’s cotton production 2024-25 is likely to fall by 7.4% from a year ago to 30.2 million bales because of lower area and as excessive rainfall damaged the crop. Lower production will reduce exports from the world’s second biggest cotton producer in the current marketing year. India’s cotton production in 2024-25 is likely to fall mainly because of

  • 1

Poll Results

100%(a) Decline in cultivation area and excessive rainfall damage ( 1 voter )
0%(b) Rise in exports to global markets
0%(c) Shift of farmers to sugar cane cultivation
0%(d) Government restriction on production
Based On 1 Vote

Participate in Poll, Choose Your Answer.

The correct answer is option (a) because the passage clearly states cotton production is falling due to reduced cultivation area and excessive rainfall damage. It also mentions exports will fall, proving that rising exports cannot be the cause of lower production.

Share

1 Answer

  1. The correct answer is (a) since the passage specifically mentions that India’s cotton production is declining due to a reduced cultivation area and crop damage from excessive rainfall. It also states that exports will decrease, not increase, which means option (b) is incorrect. Neither sugarcane shift nor government restrictions were mentioned, confirming option (a) as the accurate choice.

    • 0
Leave an answer

Leave an answer

Browse